زمینه
پرستاران نقش مهمی در خدمات پزشکی و بهداشتی ایفا می کنند ، اما اضطراب در بین افراد این حرفه شایع است. اضطراب نه تنها به سلامت جسمی و روحی فرد آسیب نمی رساند بلکه باعث کاهش کارآیی کار آنها و کیفیت مراقبت می شود و درنهایت بر مراقبت از بیمار تأثیر می گذارد. بنابراین لازم است عوامل مؤثر در اضطراب را روشن کنیم و اقدامات لازم را برای کاهش تأثیر این عوامل بر پرستاران بررسی کنیم.
هدف، واقعگرایانه
هدف از این مطالعه ، بررسی واسطه گری سریال سرمایه سرمایه روانشناختی (PsyCap) ، تعهد سازمانی ، فرسودگی شغلی و اضطراب در پرستاران زن چینی بود.
طرح
نمونه گیری خوشه ای طبقه ای مقطعی.
شرکت کنندگان
این مطالعه شامل ۱۳۵۴ پرستار زن چینی از دو بیمارستان درجه سوم A در استان هیلونگجیانگ ، چین است.
مواد و روش ها
برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب خودارزیایی زونگ ، پرسشنامه سرمایه روانشناختی چینی ، پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ چینی و پرسشنامه تعهد سازمانی کارمندان چینی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی ، آزمون تی مستقل ، آزمون t مستقل ، آنالیز واریانس یک طرفه ، تحلیل همبستگی اسپیرمن ، رگرسیون حداقل مربعات معمولی و روش bootstrap استفاده شد.
نتایج
میزان شیوع اضطراب در پرستاران ۱/۴۱٪ بود و از نظر علائم اضطراب در سن (۱۵/۵۴ = F ، ۰۰۱ / ۰P <) و وضعیت تأهل (951/0 = 5 = P ، 001 / 0P =) اختلاف معناداری وجود داشت ، F = 1.50 ، 0.224 = P) در بین پرستاران. به طور کلی ، میانجیگری سریال چندگانه در تعهد سازمانی و فرسودگی شغلی در رابطه بین PsyCap و اضطراب از نظر آماری معنی دار بود.
نتیجه گیری
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که PsyCap مثبت به طور پیوسته با افزایش تعهد سازمانی همراه بوده و پس از آن کاهش فرسودگی شغلی نیز به نوبه خود با کاهش علائم اضطراب در پرستاران زن مرتبط است.